Vers van de pers !!

Uit de nieuwste Zoom:

Wat is bokeh en wat voor effect geeft het?De voordelen van fotograferen in RAW

In Google een FOTOALBUM maken.

Het is vaak heel leuk om na een trip met familie of vrienden een aantal van je foto’s te delen. Of met je collega fotografen in je fotoclub! Daarvoor heeft Google een heel handig item bedacht: een digitaal fotoalbum!
Hoe doe je dat? Klik op het Google symbooltje en leer het snel!

Hoe werkt mijn camera?

Voor onze nieuwe leden die graag wat meer willen opsteken over hoe hun camara werkt….

Op Photofactsacademy  vind je onder andere complete cursussen over Photoshop en Lightroom.
Maar, nog mooier! Je  vind er een Online Basiscursis Fotografie, hélemaal GRATIS!
In deze cursus voor beginnende fotografen leer je controle te krijgen over jouw camera en zo betere foto’s te maken!
In de cursus leer je o.a. wat diafragma, sluitertijd en lichtgevoeligheid zijn.

Welke soorten fotografie zijn er?

Portretfotografie en natuurfotografie zijn dan misschien wel de meest bekende en populairste vormen van fotografie, maar er zijn veel meer soorten. Je kunt de verschillende soorten fotografie op diverse manieren indelen, maar vaak overlappen ze elkaar. Bovendien heeft elke vorm van fotografie zijn eigen tips en trucs. Hier lees je welke soorten fotografie er zoal zijn.

Uit de Zoom:

Simpele tips voor het beginnen met flitsfotografie

Tegenlicht gebruiken in je foto’s – zó doe je dat!

De beste tips voor het maken van winterse plaatjes.

Portretfotografie bij daglicht! Simpel uitgelegd: portretfotografie bij daglicht © raamlicht, daglicht, natuurlijk

en: Simpel uitgelegd – Bijzondere standpunten:   Simpel uitgelegd: Bijzondere standpunten

NIEUW: Heel Holland fotografeert
Op deze interessante site vind je diverse lesmogelijkheden en gratis tips. Zoals een gratis inspiratieserie waarin je ook een heel handig spiekbriefje kunt vinden om bij je te hebben in de fototas.

Digitale Fotografietips – een interessante fotosite.

Nuttige hulp bij je computerwerkzaamheden vind je op Seniorweb www.seniorweb.nl

Een superfijne website om heel gemakkelijk je foto’s te verkleinen is Imageresizer. Je kunt hem downloaden via Seniorweb, zoek naar Image resizer voor Windows en hij is er natuurlijk ook voor je MAC.

Fijn ook om op te snuffelen de Laura Vink Academie

Uit de Zoom van februari 2018 (met dank aan Zoom):
De belangrijkste fotografietips voor beginners – een overzicht

PowerPointpresentaties op maandagmiddag

In deze Powerpoint presentaties vind je informatie over:

> Macrofotografie
> Spotmeting

Een album downloaden met Google Foto’s

Regelmatig kunnen we via een album van Google Foto’s kijken naar ingezonden foto’s zoals die van Foto’s van de maand. Bij het hoofdstukje Foto-opdrachten kunnen we steeds zo’n album terugvinden en na een poosje vind je alle albums in het archief van de site. De  albums dienen ervoor om een keuze te kunnen maken tussen de ingezonden foto’s. Door middel van het geven van punten kiezen we op die manier een winnaar.
Om het gemakkelijker te maken om tot een keuze te komen kun je deze albums heel eenvoudig downloaden en in een mapje zetten op je eigen computer. Nu heb je alle foto’s van het album voor je, je kunt ze simpel even vergroten, gemakkelijk selecteren.
Klik op de Google ster voor een handleiding hoe dat je dit kunt doen.

Het blauwe uurtje, 7 donderdagavond 20 april 2017
Els Pijnappels heeft  een uitleg gegeven over “het blauwe” uurtje, ofwel het halfuur vóór zonsopkomst en het halfuur ná zonsondergang.
Haar persoonlijke tip is:
Gebruik een statief, zet de camera op de M stand, en zet automatische AF  en stabilisator uit.
Belichting: Spotmeting  —  Diafragma 8 en terug naar 5,6 —  ISO 100  —  Kelvin eerst 5500 dan 4800 tot 4000 of gebruik een WB stand, bijvoorbeeld TL = 4000 Kelvin. Experimenteer hier maar eens mee.

Interessante links:  De Rooij fotografie;   De Fotoblogger;   Vink academy
Ook interessant is het “Gouden uurtje” , vlak ná zonsopkomst en vlak vóór zonsondergang.

Panoramafoto’s, donderdagavond 20 april 2017
Tiny Peters heeft  uitleg gegeven over panorama fotografie. Belangrijkste tip: Gebruik zo mogelijk een statief en maak verticale foto’s. Let erop dat je voldoende extra ruimte boven en onder hebt i.v.m. het samenvoegen van de foto’s. Panorama foto’s samenvoegen kan via Lightroom (vanaf 6) en Adobe Photoshop. In Windows is er het gratis te downloaden programma Image Composit Editor.

Nachtfotografie: Info in de nieuwsbrief  20 oktober 2017
Pieter vd Ven heeft in nieuwsbrief 13 informatie gegeven over nachtfotografie.

Scherptediepte, de techniek

De uitleg (Henk van Beers)                  Foto’s ter illustratie (Annette van Kooten)

Tips voor het fotograferen met je smartphone

Uit: Nieuwsbrief CEWE.
Je kent het vast; je loopt door een mooie stad, fietst door een prachtig natuurgebied of rijdt in je auto langs een fantastische foto-waardige situatie. De enige camera die je bij de hand hebt, is die op je smartphone. Gelukkig worden de camera’s op smartphones steeds beter. Maar hoe maak je nu die ene perfecte foto met je smartphone? CEWE geeft je tips!

Hoe maak je een mooi digitaal album van je foto’s?

Breng een bezoek aan de sites van CeWe of Albelli, prachtig om daar je albums te laten maken!

Reuzeposters aan je muur
Van Jo Spauwen kreeg de redactie een prima idee met daarbijbehorende website door:

“In een van de vorige bijeenkomsten van de fotoclub vertelde ik iets over een website waar je  fotoprints van je eigen foto’s voor aan je kamermuur kunt bestellen. Bovendien krijg je als je je registreert een gratis e-cursus aangeboden waarin je tips krijgt voor een perfecte fotoprint. Je kunt kiezen hoe groot je fotoprints aan de muur worden.
Inmiddels hangt er een reuzeposter thuis aan de muur van 120 x 80 cm, gemaakt op een safaritocht in Tanzania.
Een gratis wissellijst werd bij de bestelling geleverd.
Ga naar www.Xpozer.com  voor meer informatie en eventueel bestellen”.