Scroll to Content

Jan Rijnbout: Winterslaap

Wat een mooie en sfeervolle foto! Ik ben het helemaal eens met je commentaar, dat de foto rust uitstraalt met name door de slapende eend. De scherpte is perfect en de foto heeft fraaie kleurtonen en kleuraccenten. De horizontale lijnen in het metselwerk en van de boot worden aan de onderkant loodrecht doorsneden door de verticale lijnen van de reling en de ramen. De weerspiegeling in het water laat ook mooi zien hoe het er boven de kade uitziet. En het herfstblad hoort er gewoon bij.
Ik (Gerard) heb de foto in Lightroom iets bewerkt. Door versterking in de hooglichten en de helderheid komt het mos van de kademuur en op de boot duidelijker naar voren. Ook het voegwerk in de reflectie van de gevel komt meer naar voren.

José Wilms: Mensen op de markt

Wat kijkt die man met het mes je vuil aan. Wat is hij van plan? Hij heeft het mes verkeerd in zijn hand. De rijk aanwezige kleuren roze en magenta maken de situatie echter veel vriendelijker. De dame gaat onverstoorbaar door met haar werk, hoewel niet helemaal duidelijk is wat ze aan het doen is. Deze foto is een mooi voorbeeld van een foto met een verhaal. De foto is mooi scherp en de belichting is goed, hoewel je schrijft, er zelf niet tevreden over te zijn. De hoek die de glasplaten maken versterkt de compositie van de foto.
In Lightroom heb ik (Gerard) de scheefstaande verticale lijnen rechtgezet en ook hier een lichte aanpassing aan de hooglichten en de helderheid gedaan.

Ria de Jong: Winterse schoonheid

Op een van de kortste dagen van het jaar midden op de dag is deze foto gemaakt met F 2.4 en 1/4000 sec. ISO 50.
Op deze foto is de achtergrond scherp, het landschap. Dat geeft ook de rust in de foto. De horizon staat helemaal recht en de sfeer is van een prachtig winterlandschap. Het fletse zonnetje is juist genoeg door de grote takken tegengehouden om een mooi tegenlichteffect te krijgen.
De foto lijkt qua onderwerp wat op de foto van Henk van Beers die door het riet een boomstronk in een vijver fotografeerde. Heel moeilijk om de juiste scherpte te vinden, wat stel je scherp, de takken of de achtergrond.  Aan het oude zwarte blad links en de druppel daaronder kun je zien dat de tak onscherp is. Dat is op zich prima maar de tak staat dwars door het prachtige landschap en dat is erg jammer.
Tip: zak eens door je knieën laat die onscherpe tak slechts een hoekje on de lucht vullen, maar hou het landschap dan zuiver in beeld.


Jo Cuppen: Landschap

Leuk dat Jo met zijn nieuwe camera meteen in het diepe is gedoken en dat hij ons deze fraaie foto heeft gestuurd met een winterlandschap en een kijkje op Velp. De foto is gemaakt op de dijk bij het stoomgemaal Grave. Het was mooi zonnig weer en het had gevroren. (Zondag morgen 10.38 uur) De horizon staat een klein beetje scheef. Best moeilijk te zien, maar daar kun je voortaan op letten. De houding van je camera kan veel doen.
Tip: kijk eens of er een horizonmeter in je camera zit.
Dan de indeling van je onderwerp. Waar gaat deze foto over? De wei of de lijnen aan de horizon? De foto inkorten of bewerken kan hier uitkomst bieden, iets waar Jo in de toekomst vast ook mee gaat stoeien. Dan zou het zo kunnen:

Els van Paasen: It’s a long way

Els schreef:
De foto is gemaakt in Castrojeriz in Spanje. Castrojeriz is een plaats in Noord Spanje, in de regio Burgos, waar veel pelgrims op weg naar Santiago di Compostella blijven overnachten. De bedoeling was een foto te maken met een pelgrim in de nauwe straatjes van het stadje. Door de persoon links op de foto heb ik getracht diepte te brengen in de foto. Ik (Marijke) moest wel glimlachen toen ik je titel las, omdat ik weet wie daar loopt als jouw figurant op de foto.
Deze foto is gemaakt in een zuidelijk land op een van de langste dagen van het jaar rond het middaguur. Veel zon, hoog in de lucht, daardoor veel reflectielicht in de smalle straat waardoor je alle details perfect kunt zien. De foto is niet bewerkt en Els is er niet helemaal tevreden over. Zij had meer pelgrims in het straatje willen hebben om meer diepte te krijgen in het beeld. Maar het diepte inbrengen is perfect gelukt door de 2 personen in beeld. Omdat je tegen het licht in fotografeert zijn de personen mooi doortekent en lichten ze aan de contouren mooi op in het beeld. Misschien staat het doorkijkje iets te centraal en had je het plaveisel iets kunnen doordrukken.
Ook de gevels iets rechter maken kan, maar is niet noodzakelijk. Zie de foto hieronder.