Scroll to Content

 

Herman van Beekum: Wolken boven Keent

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze foto laat een bekend probleem zien bij een tegenlichtopname. Te donkere voorgrond en een relatief overbelichte lucht. Herman heeft geprobeerd er iets aan te bewerken, maar hij had geen succes. Toch gaat dat heel goed in een fotobewerkingsprogramma.
Meestal is het probleem minder bij belichten op de voorgrond: Ontspanknop half indrukken, belichten op de donkere voorgrond, beeld instellen en ontspanknop doordrukken.

 

Hermien van der Wielen: Lente

02 Hermien van der Wielen - Lente

Hermien heeft een foto gestuurd in een te klein formaat. Haar vragen zijn duidelijk en leuk om te beantwoorden/bespreken. Schaap staat erg in het midden van het beeld. In dit geval is het beter om door je knieën te gaan, want nu drukken de hekjes op de achtergrond boven op het schaap. Een lager standpunt maakt de foto levendiger. Het strijklicht (zie de schaduwen) van de avond is een hele mooie belichting, die moet je er zeker inhouden! Het is trouwens zeker als de zon wat hoger gaat staan altijd beter om vroeg of laat op de dag te fotograferen, het licht valt mooier en is ook warmer.

 

Wilna Smits:  Onze vroeg ochtend03 Wilna Smits - Onze vroege ochtend

De winterse sfeer komt goed in deze foto naar voren: lage zon en rijp in de boom. Het hogere diafragma heeft een grotere dieptescherpte tot gevolg: de achtergrond maakt de foto wat onrustig. De struik aan de linkerkant geeft geen aanvullende informatie. Is eerder afleidend en daarmee storend. Verder storen de weg en de palen in de achtergrond rechts.

Er is weinig kleur en contrast, iets wat vrij normaal is in de winterperiode. De vroege ochtendzon waar Wilna zo verrukt van was komt niet zo duidelijk over bij de kijker naar deze foto.

 

Eppie Lingsma: Kindervreugde

04 Eppie Lingsma - Kindervreugde

Leuke levendige en kleurrijke foto. De kijkrichting van alle kinderen is naar de fotograaf. Dit maakt de foto sterk. De kijker wordt erdoor direct aangesproken.
Jammer dat rechts boven in de foto niet nog wat meer gezichten waren: het hele beeld gevuld met blijde gezichten. Het kon niet anders door het jongetje linksonder dat in beeld moest.
Een mooi voorbeeld van het gevaar van fotograferen midden op de dag met scherpe contrasten en zware schaduwen. Zo te zien aan de gezichten van de kinderen zijn ze blij met de mooie gekleurde pennen die ze vol trots laten zien. Het zonlicht geeft aan al die kleuren nog meer glans.
De uitsnede van de foto is goed, er is geen kind op te zien met een half hoofd, prima! Ook de houding is dynamisch.

 

Wim Tijssen: Herfst aan de Maas

05 Wim Tijssen - Herfst aan de Maas

Fraaie kleuren in de bomen, die met wat bewerking nog beter uitkomen, evenals de wolken. De horizon staat scheef. Is in dit beeld niet functioneel (kan nl. soms aan een foto meer dynamiek geven).

 

 

 

 

 

 

Jan Lamers: Ravenstein

Leuk doorkijkje met kerkje op de achtergrond. De sfeer van een stil dorpje waar niet veel gebeurt kun je je bij deze foto wel voorstellen. De hoek van het gebouw rechts is iets te dicht aan de onderkant van de foto. Het ontneemt visueel ruimte. Het hogere diafragma werkt goed: van voor tot achter is alles duidelijk in beeld. Je proeft de sfeer heel goed.06 Jan Lamers - Ravenstein

Je hebt een kleine uitsnede gemaakt zeg je. Om daarop door te gaan zou je er zelfs nog meer af kunnen halen, links 1/2 van de bruine heg en rechts de uitsnede door het straatbordje. Zo ontstaat een staande foto waarbij het belangrijkste idee van deze foto, n.l. een doorkijkje nog beter uitkomt.

 

 

 

Willem Botzen: Hoogbouw aan de Zeeuwse kust.

07 Willem Botzen - Hoogbouw aan de Zeeuwse kust

De compositie is fraai, je ziet er van alles op, een niet zo lelijk gebouw, prachtige lucht en een druk bevolkt strand.

De hoogbouw komt overheersend over. Door de foto zo te maken is dat ook normaal en valt je oog ook het eerst daarop.

Het is een foto waarin het thema: “bouw versus natuur” speelt. De bouw drukt het strand nagenoeg weg. Hoe zou de foto zijn als een lager standpunt was ingenomen, uitgaande van de rij vuilnisbakken op het strand. Een inspirerende foto.